Fraude

Vorige week kwamen enkele oplichtingszaken voorbij in het financiële nieuws. En van een relatie kreeg ik te horen dat een familielid van hem getroffen was door beleggingsfraude. Dit keer daarom een artikel over oplichtingszaken en wat u, als belegger, kunt doen om te voorkomen dat u daardoor getroffen wordt.

Oplichting op grote schaal

Vorige week kwam aan het licht dat de grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs mee heeft gewerkt om andere banken (waaronder vooral ook ABN Amro) te misleiden. Terwijl de betreffende bank zelf fors inzette op een daling, werd aan anderen juist geadviseerd om producten te kopen met als onderliggende waarde de zogenaamde “subprime hypotheken”. Dat zijn hypotheken die verstrekt zijn aan mensen die deze hypotheken in feite (op termijn) niet konden betalen. Met aantrekkelijke startrentes, die later dus flink verhoogd werden, werden mensen toch overgehaald om een dergelijke hypotheek af te sluiten.

Ook in Nederland kwam een bekende fraudezaak weer in het nieuws. De rechter heeft de verdachten in de fraudezaak rond vastgoedfonds Palm Invest namelijk veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. De tijd die ze in voorarrest hebben gezeten, gaat daar nog vanaf. De rechter acht bewezen dat de twee verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daardoor raakten beleggers voor meer dan 20 miljoen gedupeerd. Al met al een magere straf, vind ik. Meest opmerkelijke is dat de twee voor slechts een periode van vijf jaar niet meer het beroep van financieel dienstverlener mogen uitoefenen. Na die periode mogen ze het dus gewoon nog eens proberen?

Oplichting dichterbij huis

Helaas vernam ik onlangs van een relatie dat een van zijn familieleden eerder dit jaar een behoorlijk groot bedrag kwijt was geraakt aan een beleggingsadviseur. Niet door beleggingsverliezen maar door oplichting, bleek het geld plotseling volledig verdwenen. De dader blijkt financieel ongrijpbaar door verschillende BV structuren. Door het hoge bedrag valt dit geval ook buiten het financiële toezicht. De gedupeerde persoon in kwestie was helaas genoodzaakt om met gezin te verhuizen naar een kleinere woning.

Toezicht alleen biedt geen uitkomst

Ondanks de aangescherpte wet- en regelgeving en de steeds groeiende toezichthouder (Autoriteit Financiële Markten (AFM)), blijken er toch nog altijd frauderende partijen actief te zijn. Partijen als Palm Invest, Royal Dubai Investments, Golden Sun Resorts beloofden bijvoorbeeld hoge rendementen van 12% per jaar. Ze hadden mooie brochures en professionele reclamespotjes op televisie (vooral op zondagochtend). Omdat ze een inleg van minimaal 50.000 euro vereisten, vielen ze buiten het financiële toezicht van de AFM. Helaas bleek achteraf dat het hier om oplichtingszaken ging. Velen beleggers verloren veel geld.

Hoe te voorkomen?

Natuurlijk zijn er veel meer betrouwbare partijen dan onbetrouwbare partijen actief in de financiële sector. De spreekwoordelijke “rotte appels” krijgen echter meer aandacht in het nieuws dan de dienstverlening van de netjes opererende partijen. Laat u dus niet weerhouden om een financieel expert om hulp te vragen. Wees echter wel op uw hoede dat u niet net die ene verkeerde partij kiest.

Hieronder enkele tips hoe u zelf onderzoek kunt doen of u uw geld aan een betrouwbare partij toevertrouwt. Dit lijkt veel werk, maar het kan u dus veel problemen besparen.

-       wees direct op uw hoede als er reclame wordt gemaakt met (te) hoge rendementen. Gegarandeerde rendementen van 9% of meer zijn helaas onmogelijk zonder beleggingsrisico’s te lopen! Als het dus te mooi is om waar te zijn, let dan extra op.

-       Controleer op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of er een vergunning is afgegeven voor vermogensbeheer / beleggingsadvies. Of dat er een goedkeuring voor de prospectus is afgegeven. In Nederland mag men zich niet zomaar vermogensbeheer of beleggingsadviseur noemen. Dat zijn beschermde functies die alleen gebruikt mogen worden als er aan verschillende kwaliteitseisen voldoen wordt. Ook al geeft de onderneming zelf aan dat er een vergunning of goedkeuring van de AFM is, controleer dat zelf ook even op de website www.afm.nl.

-       Controleer op de website van de Kamer van Koophandel hoelang de betreffende onderneming al bestaat. Controleer daar ook de adresgegevens en eventueel de omzetgegevens. Dat kost wellicht wat moeite en geld, maar dat is een klein bedrag in verhouding tot het te investeren bedrag.

-       Kijk op de website of in de brochure of er adres- of contactgegevens zijn die u kunt controleren. Krijgt u geen gehoor? Of bestaat het adres niet? Dan weet u waarschijnlijk genoeg.

-       Vraag bij de beleggingsonderneming na het bedrijf en de medewerkers zijn aangesloten bij het DSI. Het DSI is een keurmerk voor personen en bedrijven die werkzaam zijn in de financiële sector. Enkel bedrijven en personen die aan bepaalde eisen voldoen op het gebied van deskundigheid, integriteit en werkervaring worden opgenomen in dit register. Kijk voor meer informatie op www.dsi.nl.

Twijfelt u over een aantrekkelijk beleggingsproduct of een aanbieder van financiële diensten? Mail dan even naar vanDal@invest.nl voor een gratis second opinion. Wellicht ook interessant om een dergelijk product of een dergelijke aanbieder in een volgend artikel te bespreken ter bescherming van anderen in vergelijkbare gevallen.


Let op: aan beleggen zijn risico’s verbonden. Raadpleeg uw financieel adviseur alvorens ingrijpende beleggingsbeslissingen te nemen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

Geef een reactie