De rampen in Japan en de gevolgen

Plaatje tsunamiJapan krijgt in korte tijd verschillende rampen te verwerken met verschrikkelijke gevolgen voor de lokale bevolking. Ook op de financiële markten wereldwijd hebben deze gebeurtenissen grote impact. Hieronder een beknopte uitleg.

Lessen uit rampen
Uiteraard is het afschuwelijk wat er in Japan gebeurde. Zoals in alle commentaren die ik hier al over las, staan we eerst stil bij het grote menselijk leed dat de Japanners is overkomen. Dat is dan vaak slechts een zin in een heel rapport, maar hier dient dat gelezen te worden als de belangrijkste zin, niet alleen voor de Japanners, maar ook voor u.
Wij kunnen nog zo goed plannen en trachten in te schatten wat de gevolgen van allerlei rampen en ontwikkelingen zijn, het voornaamste is dat u nu leeft en op de eerste plaats blij bent met wat u heeft en niet met wat uw buurman meer heeft. Anders kijkt u maar naar Japan. Vandaag heb je de mooiste auto van de hele straat, morgen bestaat die straat niet meer, laat staan die auto.
Op de tweede plaats wil ik wijzen op het altijd onverwachte van rampen. Dat betekent niet alleen dat als u nog moet handelen nadat een ramp is opgetreden, u meestal te laat bent (veel Japanse aandelen zijn al fors gedaald), maar ook dat u uw voorzorgen moet spreiden. Zelfs diegene die wat goud had in zijn huisje aan de Fukushima Road 13, in Myagi, heeft dat huis en goudblokje nooit meer teruggevonden, ook niet achter die kilometerslange dijk die tegen een tsunami was gebouwd. Dus weer twee lessen uit dit rampverhaal: neem voorzorgen en spreidt uw risico’s.

Voorts valt op hoe relatief rustig de beurzen zijn gebleven.
De Japanse beurs ging natuurlijk wel 16% in twee dagen omlaag, maar verder ging al het andere in relatieve kalmte omlaag. Pas later met nucleaire dreiging en onrusten in Bahrein was er (even) sprake van paniekverkopen.

Verwachting voor Japan
Bij vorige rampen in Japan, trok de economie uiteindelijk aan. Het huidige en komende kwataal kan men als verloren beschouwen door stillegging van fabrieken en electriciteitstekorten. Maar in de maanden erna zal de activiteit van de wederopbouw het groeicijfer positief beïnvloeden. Ook zou dat gunstig uit kunnen pakken voor de rest van de wereld: zij zullen een deel van de productie van Japan overnemen.
Ik schrijf niet dat rampen goed voor een land zijn: dat heeft de econoom Bastiat al weerlegd; de welvaart gaat niet omhoog als we allemaal elkaars (winkel)ruiten ingooien. Of in dit geval: als een tsunami de hele winkelstraat wegvaagt. Bepaalde sectoren (grondverzet, bouw, beton- en staalfabricanten etc.) zullen wel extra veel werk hebben in de aankomende periode. De koersen van dat soort bedrijven zijn al aan het herstellen. Evenals de koersen van aandelen gerelateerd aan wind- of zonne-energie.

Wereldnieuws
De overige problemen in de wereld worden door de media naar de achtergrond geschoven. Maar ze zijn er natuurlijk nog wel:

  • Schuldproblemen in Zuid Europese landen (europroblemen)
  • Begrotingstekorten in de Verenigde Staten. ’s werelds grootste obligatiebelegger PIMCO, heeft al zijn 1,1 triljard US staatsobligaties verkocht (!). Het zou ook niet onlogisch zijn als Japan miljarden obligaties uit de VS terugtrekt om haar wederopbouw te betalen (dollarproblemen en oplopende rentes).
  • Onrusten in de Noord-Afrikaanse en Arabische landen. Vooral onrust in Bahrein zou over kunnen slaan naar de belangrijke olie exporteur Saudi-Arabië. Dat zal (nog) hogere olie- en benzineprijzen tot gevolg hebben.

Kortom, ook zonder de natuurrampen in Japan is dit een turbulente periode voor beleggers.

Kopen of verkopen?
Afgelopen week waren forse koersuitslagen op de aandelenbeurzen te zien. Wat kunt u nu het beste doen? Nieuwe informatie / ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dat heeft direct grote gevolgen voor de koersen. Nu is uiteraard niet te voorspellen of dit een goed aankoop- of juist verkoopmoment is. Wat wel vaak geldt: haastige spoed is zelden goed. Neem geen overhaastige beleggingsbeslissingen op basis van de waan van de dag. Zulke paniekacties blijken achteraf vaak verkeerd uit te pakken. Het per direct afsluiten van enkele Duitse nucleaire kerncentrales is daar volgens mij een goed voorbeeld van. Twijfelt u of u in uw (lange termijn) beleggingsportefeuille wat wijzigingen aan wil brengen? Overweeg dan om dat in geleidelijke kleine stappen te doen.

Veel succes met de beleggingen!

Momenteel geen aanverwante artikelen.

1 reactie

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie