Het WK en de beurs
Beleggen en voetbal lijken twee afzonderlijke zaken die niets met elkaar van doen hebben. Maar het blijkt dat het Wereldkampioenschap voetbal wel degelijk invloed heeft op het gedrag van beleggers. Wellicht voor enkelen een extra reden om te juichen bij de aankomende wedstrijden.
Voetbalkoorts in het land…..
Het Wereldkampioenschap voetbal houdt Nederland, maar ook de andere WK-landen, al enkele weken in haar greep. Je kunt de TV niet aanzetten of je wordt bestookt met voetbalwedstrijden, wedstrijdanalyses, speciale WK-reclames en nog meer voetbalnieuws. Op het werk of met familie worden poules opgezet, huizen worden versiert, gezamenlijk wordt er naar “onze helden” gekeken op groot scherm. Zelfs diegenen die normaal geen voetbalfan zijn, vinden het spannend om Oranje te zien spelen. Het voetbaltoernooi in Zuid Afrika doet iets met mensen.
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van een land dat verliest op het WK een negatievere stemming hebben ten aanzien van het leven en van nationale kwesties. Verliezen in belangrijke sportwedstrijden leidt ook tot meer misdaden, meer zelfmoordpogingen en meer hartaanvallen. Men ziet het leven somberder in, ziet meer risico’s en is minder bereid om risico te nemen.
De positieve effecten op de stemming van de inwoners van een land dat een belangrijke wedstrijd wint, zijn echter een stuk minder. We kunnen ons dus afvragen wat een WK doet met de aandelenmarkten. Verscheidene onderzoekers hebben dit in de afgelopen jaren geanalyseerd. En wat blijkt: voetbaluitslagen lijken aandelenprijzen te beïnvloeden!
…maar ook op de beurs!
In 2005 berekenden enkele wetenschappers dat de lokale aandelenmarkt een dag nadat het nationale elftal een belangrijke wedstrijd op het WK verliest, gemiddeld 0,49 procentpunt meer daalt dan op een “normale” handelsdag. Die 0,49% lijkt misschien niet veel, maar voor bijvoorbeeld de Nederlandse beurs is dat al gauw een waardevernietiging van rond de anderhalf miljard euro binnen een dag!
Dit effect kan niet verklaard worden door economische aspecten, maar komt volgens de onderzoekers vooral door sentiment. Lokale beleggers zijn die dag pessimistischer dan normaal, en verkopen risicovolle aandelen waardoor koersen dalen. Het effect blijkt sterker in de eliminatiefase van het WK, dan in de groepswedstrijden. Daarnaast is dit effect vooral sterk in de grote voetballanden zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Argentinië en Brazilië.
Niet beleggen tijdens WK-periode
Een studie van de economen Kaplanski en Levy toont aan dat er ook een effect waar te nemen is dat los staat van individuele landenprestaties. In het jaar 2008 publiceerden de twee economen een rapport waarin ze de effecten van vijftien verschillende Wereldkampioenschappen op de aandelenbeurs bestuderen. Ze rekenden uit dat het rendement op (Amerikaanse) aandelen tijdens de WK-periode gemiddeld -2,58% bedraagt, terwijl dit in vergelijkbare periodes zonder WK gemiddeld 1,21% bedraagt. Niet beleggen tijdens het WK-voetbal levert dus meer op!
Als u in de periode van 1950 tot eind 2007 tijdens WK’s uit de (Amerikaanse) beurs gestapt zou zijn, dan had u maar liefst 58% meer rendement behaald dan een simpele buy-and-hold strategie. Bij die laatst genoemde strategie zou u op 1 januari 1950 aandelen aangekocht hebben en pas eind 2007 weer verkocht hebben.
Het blijkt dus lucratief te zijn om tijdens een WK wat minder aandacht te besteden aan het beleggen. Juist door in die periode niet te beleggen, zou een hoger rendement behaald kunnen worden. Wellicht een extra reden om de aankomende wedstrijden te bekijken en extra te juichen?
Wilt u meer weten over bovengenoemde onderzoeksresultaten? Mail dan even naar vanDal@invest.nl.
Momenteel geen aanverwante artikelen.