Nieuwe opkomende economieën

GlobalBeleggen in opkomende markten is “hot”. Maar diegenen die dit nog niet spannend genoeg vinden, kunnen ook beleggen in N-11 (Next Eleven) landen. Kleinere landen waarvan de economie ook fors zal gaan groeien in de toekomst. Hieronder een beknopte uitleg.

BRIC in de belangstelling…..
Al jarenlang spreekt men over de groeimogelijkheden in landen als Brazilië, Rusland, India en China. Deze vier landen duidt men ook wel aan als BRIC-landen. In deze landen zijn de jaarlijkse economische groeipercentages hoog (China 7-8%, India 5-6%), de reeds omvangrijke bevolking groeit en de welvaart neemt flink toe. Eind vorig jaar is China Japan voorbij gestreefd en staat daardoor momenteel bekend als tweede grootste economie (na de Verenigde Staten). De verwachting is dat China binnen 20 jaar de grootste economie ter wereld zal zijn.
Beleggen in deze snelgroeiende landen levert al jaren forse rendementen op en daardoor staat beleggen in deze regionen erg in de belangstelling.

….maar nu even niet
Ondanks de nog altijd zeer gunstige vooruitzichten voor de lange termijn (komende jaren), lijken fondsmanagers wereldwijd nu tijdelijk afscheid te nemen van een deel van de BRIC-beleggingen. De koersen in deze sectoren zijn ook flink gezakt sinds het begin van dit jaar.
Een van de zorgen is de hoge inflatie in de BRIC’s. De groei aldaar gaat te snel. Simpel gezegd kunnen fabrieken de vraag naar goederen niet bijhouden en zij verhogen daardoor de prijzen. Dat zorgt dat arbeiders hogere lonen gaan eisen, en dat leidt weer tot extra prijsverhogingen. Zo ontstaat een opwaartse spiraal met prijsverhogingen, wat ongunstig is voor de economische groei.
Ook de stijging van de huizenprijzen in China leidt tot zorgen over een mogelijke vastgoedbubbel. En ten slotte is er (mede door Wikileaks) de zorg over de juistheid van de Chinese groeicijfers.

Nieuwe opkomende economieën?
De landen die de BRIC landen op gaan volgen en mogelijk ook fors zouden kunnen groeien, worden aangeduid met de term Next-11. Dit zijn landen zoals Bangladesh, Egypte, Indonesie, Iran, Mexico, Nigerië, Pakistan, Filipijnen, Zuid Korea, Turkeije, en Vietnam. Zij worden door sommigen al omschreven als de beurslievelingetjes van de toekomst wat betreft opkomende landen.
Ook in deze landen wordt voor de aankomende decennia forse economische groei verwacht door de gunstige bevolkingsopbouw (geen vergrijzing), goedkope arbeidskosten en stijgende welvaart voor een groot deel van de bevolking. Deze hoge economische groei is gunstig voor de beleggers in deze economieën. Flinke winsten worden verwacht.

Hoge rendementen = hoge risico’s
Beleggers in de BRIC-landen krijgen al regelmatig forse koersuitslagen te verwerken. In het jaar 2008 daalden de koersen bijvoorbeeld met 60%. Maar de beleggers in Next-11 landen dienen rekening te houden met nog grotere koersuitslagen. Flinke dalingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld door politieke onrust. Zo is de aandelenbeurs van Egypte bijvoorbeeld nog altijd gesloten (sinds de rellen begonnen op 27 januari) en daalden de koersen eind januari in één dag met 14%. Grote risico’s dus.
Maar zulke forse dalingen trekken ook koopjesjagers aan. Egyptefondsen zijn sinds een tijdje volop in de belangstelling. Langs de afgrond groeien nu éénmaal de mooiste bloemen……

Related posts:

  1. Hoe te beleggen in opkomende economieën?

2 reacties

  1. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie