Waarin kan men beleggen?

AssetclassesVorige keer werd uitgelegd dat het belangrijk is om uw vermogen op de juiste manier te verdelen over de verschillende beleggingscategorieën. Dit keer meer uitleg over deze verschillende beleggingsmogelijkheden.

Beleggingscategorieën
Als men wil gaan beleggen, kan men in hoofdlijnen kiezen uit beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, liquiditeiten, vastgoed en hedgefunds. Er zijn nog meer categorieën te benoemen en binnen deze groepen zijn ook weer subcategorieën te benoemen. In dit artikel beperk ik me echter tot de belangrijkste en bekendste mogelijkheden. Iedere beleggingscategorie heeft eigen kenmerken en risico’s. Ook zijn de prijzen van iedere beleggingscategorie op hun eigen manier afhankelijk van bepaalde grootheden zoals rente en economische groei. Zo bewegen de prijzen van obligaties vooral op (verwachtingen m.b.t.) renteschommelingen. En prijzen van aandelen bewegen vooral op basis van (verwachtingen m.b.t.) de economische situatie.

Aandelen
Als u aandelen aankoopt, dan wordt u in feite mede eigenaar van het betreffende bedrijf. De vergoeding die u ontvangt (dividend), is afhankelijk van de winst die het bedrijf heeft gemaakt. Verder is er rendement te behalen als het bedrijf (en dus ook uw kleine stukje daarvan) meer waard wordt.
Als het bedrijf failliet gaat, dan bent u als mede eigenaar als laatste aan de beurt om geld terug te krijgen. Vaak blijft er bij een faillissement niets over voor de eigenaren, dus dan bent u al uw geld kwijt.
De prijs van het aandeel gaat omlaag als er nieuws uitkomt dat (volgen de verwachtingen) slecht is voor het bedrijf. Goed nieuws zorgt voor het tegenovergestelde effect.

Obligaties
Als u in obligaties gaat beleggen, leent u in feite geld uit aan een bedrijf of aan een overheid. De vergoeding die ontvangen wordt (couponrente) wordt vooraf afgesproken, net als het moment dat de lening weer wordt terugbetaald (uiteraard zijn hier uitzonderingen op).
De hoogte van de vergoeding is o.a. afhankelijk van tijdsduur tot terugbetaling, financiële situatie van diegene aan wie u het geld leent en het algemene renteniveau.
Als u geld uitleent aan een onbekend bedrijf dat op het randje van faillissement verkeert, dan zult u een hogere rentevergoeding willen ontvangen, dan in het geval u uw geld uitleent aan bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Als het bedrijf of de overheid waaraan u geld uitgeleend heeft namelijk failliet gaat, dan krijgt u mogelijk niet uw volledige geldbedrag terugbetaald. U staat wel eerder in de rij met schuldeisers dan bijvoorbeeld de aandeelhouders. Daardoor zijn obligaties vaak minder risicovol dan aandelen.
De prijs van uw obligatielening kan tot het moment van aflossing wel degelijk bewegen. Bij tussentijdse verkoop kan het dus zo zijn dat u minder terugkrijgt dan het bedrag dat u geïnvesteerd heeft. Dat is vooral zo in het geval van een stijging van het algemene renteniveau.

Grondstoffen
Beleggen in grondstoffen is al jarenlang erg populair. Het gaat dan om beleggingen in tastbare materialen zoals ijzererts, goud, graan, koffie, cacao, ingevroren sinaasappelsap enzovoort.
De prijzen van deze goederen bewegen door veranderingen in vraag en aanbod. Bij een goede koffiebonenoogst (en dus extra veel koffiebonen), zal de prijs van koffiebonen dalen. Bij tegenvallende graanopbrengsten (schaarste op de graanmarkt), stijgt de graanprijs. De vraag naar goederen is grotendeels afhankelijk van de economische activiteit. Als het goed gaat met de economie, dan zijn er meer grondstoffen nodig. Grote kans dat in dat geval de prijzen stijgen. Maar ook weersinvloeden hebben grote invloed op de prijzen van grondstoffen.

Juiste mix
Het blijkt onmogelijk om vooraf met zekerheid aan te duiden welke van bovenstaande categorieën het in de aankomende periode beter zal gaan doen. Daarom is het vaak beter om in alle categorieën een beetje te beleggen. Op die manier kan een stabieler en hoger resultaat behaald worden.

Twijfelt u of de beleggingen die u heeft (op uw beleggingsrekening, maar ook binnen uw beleggingsverzekering of -hypotheek) wel optimaal aansluiten bij uw financiële situatie? Vraag dan om een “second opinion” bij uw bank/adviseur (of bij diens concurrent). Wellicht laat u onbedoeld veel mogelijkheden op rendement onbenut of is de risicospreiding niet optimaal. Een “second opinion” is (via internet) vaak gratis aan te vragen.

Wilt u meer informatie over zelf beleggen? Mail dan naar vanDal@invest.nl. Wellicht is uw vraag ook interessant voor anderen.

Momenteel geen aanverwante artikelen.

2 reacties

  1. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

  2. Cursist zegt:

    .

Geef een reactie